Zionoco
Leon de Winter
Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam
1995
Indruk
De titel vond ik mooi en de inhoud van de achterkant trok me aan. Een Joodse Nederlander die in New York woont. Ik wil zelf graag nog een keer naar NY gaan en ik vond het interessant om te lezen over zijn struggle met zijn vader die ook een rabbijn was en hoe hij uiteindelijk toch zijn vrede vind met zijn verleden.
Inhoud
Zionoco is een verhaal over een 42-jarige rabijn, Sol Mayer, van Nederlandse afkomst die in New York woont. Sol is getrouwd met Naomi en is via haar moeder in de upper-class van New York gekomen. Op financieel gebied zit dan ook alles goed. Hij is een vooraanstaande liberale rabbijn, is befaamd om zijn preken en wordt dan ook wel “de Julio Iglesias van het progressieve jodendom” genoemd.
Tijdens een congres wordt hij op verliefd op een zangeres en op de terugweg in het vliegtuig zit zij naast hem. Het feit dat ze een wetenschapsmagazine leest intrigeert hem nog meer en als hij thuis is kan hij alleen nog maar aan haar denken. Hij treft thuis echter een huilende schoonzus aan. Zijn zwager is vreemdgegaan met een dochter van de huishoudster. Sol wordt aangewezen om met haar te gaan praten en hij praat ook met zijn zwager (in het geheim).
Door dit voorval met zijn zwager komt hij er achter dat hij niet gelukkig met zijn huwelijk is. Hij besluit op zoek te gaan naar de zangeres die hij tegenkwam, Dianne, die hij op een congres heeft gezien waar hij sindsdien altijd aan denkt. Dianne heeft niet veel interesse in hem, omdat ze weet dat hij nog getrouwd is, maar na een tijdje verandert dit. Wanneer Naomi naar Europa vertrekt om over hun huwelijk na te denken brengen ze veel tijd samen door. Sol zijn carrière gaat dan iets minder goed door een artikel wat hij heeft geschreven. Dit artikel is niet lovend over een andere stroming binnen het Joodse geloof en dit roept veel strijd op. Iemand van de gemeenschap van de bekritiseerde rabbijn slaagt erin zijn verhouding met Dianne bekend te maken door een bijzonder intiem onderonsje tussen Dianne en Sol vast te leggen op video. Binnen een korte tijd heeft bijna heel New York de video gezien.
Hierna komen we in ‘deel 2’ van het boek. Sol is naar Suriname gevlucht, net als zijn vader. Zijn nieuwe vriendin adviseert hem naar een obiaman te gaan om van zijn drankverslaving af te komen. Hier krijgen we het verhaal van zijn overleden vader en moeder te horen. Zijn moeder is overleden toen Sol 15 jaar oud was en daarna is de relatie tussen hem en zijn vader verslechterd. Wanneer zijn vader betrapt wordt tijdens een seksuele daad met een medewerkster van zijn kantoor, vertrekt hij met zijn zoon naar Amerika. Sol leefde daar een rommelig leven van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Toen zijn vader niet terugkeerde van een boottocht op zoek naar de berg Zionoco in Suriname ziet hij “het licht” en besluit ook rabbijn te worden, net als zijn vader. Zijn vader wordt dood verklaard, maar zijn lichaam wordt nooit gevonden.
Sol besluit net als zijn vader de boottocht te nemen en bij de stroomversnelling waar zijn vader is verongelukt wil hij hem zijn laatste eer bewijzen. De gids adviseert hem om het niet te doen, omdat de stroomversnelling gevaarlijk is. Hij doet het toch en zijn kano slaat om en als Sol een stukje verder aanspoelt en hij zijn ogen open doet, ziet hij de gids met een mes boven hem hangen en uit zelfverdediging doodt hij de gids.
Na lang dwalen door het woud wordt hij uiteindelijk opgepikt door indianen. Deze blijken tot zijn verbazing Jiddisch te spreken. Zijn vader was ook bij hun geweest en was hun rabbijn geworden, maar zijn vader is daar echter niet meer. Hij is een voettocht naar de berg aan het maken. Sol gaat hem achterna en vindt op de berg zijn vader. Zijn vader is dan al zo oud en moe dat hij denkt dat het de verlosser is. Na een kort gesprek sterft zijn vader in zijn armen. Hij neemt het lichaam van zijn vader mee naar de indianen en daar wordt het begraven. Sol blijft net als zijn vader bij de indianen en wordt hun nieuwe rabbijn.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-zionoco-door-leon-de-winter-49787
Personages
De hoofdpersoon is Sol Mayer. Zijn naam is eigenlijk Sal, maar toen hij naar Amerika verhuisde veranderde hij het in Sol. Hij is een rabbijn en woont in New York.
Naomi is de vrouw van Sol, maar het gaat niet goed als verder in het verhaal Sol verliefd wordt op Dianne.
Dianne is de zangeres die hij tegenkwam op zijn reis. Ze is een astronoom en dat intrigeerde Sol. Ze wilt eerst niks met Sol te maken, omdat hij getrouwd is.
Mordechai Mayer is de vader van Sol. Hij is ook een rabbijn. Zijn relatie met Sol is niet zo goed.
Conflictmodel
Sol is in conflict met zijn vader. Heel het boek is dit een element dat terug komt.
De wijze van vertellen
Het wordt vertelt vanuit de hij-persoon en soms is het verborgen.
Tijd
Er verloopt ongeveer 2 jaar.
Het verhaal is redelijk chronologisch. Het bevat veel flashbacks, bijvoorbeeld wanneer Sol terugdenkt aan Nederland of aan Amerika als hij in Suriname is.
Plaats
Het speelt zich af in New York. Sol woont en werkt daar, maar zijn roots ligt in Amsterdam en er spelen daar ook flashbacks af. Later in het boek speelt het zich af in Suriname.
Omstandigheden
De vader van Sol blijkt nog te leven.
Sol wordt rabbijn in Suriname en verlaat zijn kind .
Chronologie
Het is chronologisch vertelt met flashbacks naar de jeugd van Sol en zijn tijd met zijn vader of toen hij het slechte pad opging.
Motieven
Dood
Ontrouw
Bedrog
Liefde
Stijl schrijver
De Winter gebruikt veel Jiddische woorden. Hij past zijn stijl aan de ruimte aan.
![](https://primary.jwwb.nl/public/h/d/x/temp-ilzjhczjhivzekesrntf/zionoco-1.jpg)
Titel
Zionoco is een heilige berg in het jodendom. Zion staat ook voor het beloofde land (Israël).
Thema
Het thema is heel filosofisch eigenlijk, namelijk geloven. Sol vraagt zich heel veel dingen af over het leven, zijn familie en zichzelf. Hij probeert antwoord te krijgen uit het Joodse geloof. In het verhaal komt het steeds terug.
Motto
De joodse gezegde:
'Wie niet in wonderen gelooft, is geen realist,'
Geleerd over wereld
Je maakt zelf keuzes. Sol maakt alleen maar slechte keuzes. Goed voorbeeld van hoe je het niet moet doen.
Geleerd over literatuur
Je kan een boek meer context geven met andere perspectieven die uitgebreid worden uitgelegd. Zo gaat Sol naar een soort van therapeut in Suriname.
Eigen mening
Erg leuk boek, alleen vind ik het soms vermoeiend hoe Sol over alles nadenkt. Je kan zijn gedachten goed volgen met het voordeel dat je goed kan inleven, maar daarom vind je het extra vervelend wanneer hij weer iets stoms doet.
Keuzeopdracht Interview
Hallo Sol, bedankt dat je tijd hebt vrijgemaakt om je te interviewen.
Hoi Jasmijn, geen probleem ik doe het graag.
Ik heb je verhaal gelezen en ik vroeg me af waarom je niet eerder naar Suriname bent gegaan om je vader te zoeken.
Ehm ja ik heb er wel over nagedacht, maar ik denk dat ik er nog niet klaar voor was. Ik had het erg druk als rabbijn in New York en ik had daar een goede naam. Ik was bang om dat kwijt te raken, maar toen kwam aan het licht dat ik een verhouding had. Ik had niks meer te verliezen, dus ik vertrok.
Heb je er spijt van dat je bent gegaan? Je hebt je vader nog kunnen zien, maar niet zonder obstakels.
Nee ik heb er geen spijt van. Ik was mezelf kwijt net zoals mijn vader, dus vluchten was niet moeilijk. Hoewel de reis niet helemaal zoals gepland ging, ben ik blij dat ik hem nog gesproken heb, ook al dacht hij dat ik de verlosser was. Hij is mooi gestorven en ik heb zijn nalatenschap voor kunnen zetten.
Dat is mooi om te horen. Ben je ooit nog van plan om terug te komen wonen in Nederland of Amerika?
Ik weet het niet eerlijk gezegd. Ik weet niet of ik er behoefte aan heb. Het is dat je me nu interviewt in Amsterdam en het is fijn om dingen te herkennen, maar ik denk dat ik nog wel een tijdje in Suriname blijf en ik heb nu geen plannen om terug te komen.
Dankjewel voor het interview Sol en veel succes in Suriname.
Dankjewel, het was een genoegen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb