Au Pair
Willem Frederik Hermans
Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam
1989
Inhoud
Paulina heeft haar gymnasium diploma in Vlissingen behaald. Nu wil ze Kunstgeschiedenis en Frans gaan studeren in Parijs, ze is al vaak in Frankrijk geweest want haar ouders hebben er een vakantiehuisje, dus Parijs trekt haar erg aan.
Als ze Parijs aankomt schrijft ze zich in bij een bureau voor au pairs. Al gauw kan ze beginnen bij het advocaten gezin Pauchard. Door verschillende gebeurtenissen blijft ze er maar twee en een halve dag. Ze besluit terug te gaan naar het bureau waar ze de mazzel heeft dat er een Deens meisje voor haar is die ongeveer het zelfde heeft meegemaakt, zij pakt het beter aan krijgt een nieuw adres, generaal de Lune, 2. rue Guynemer. Bij de deur loopt ze een wat oudere Nederlander tegen het lijf aan wie ze haar verhaal vertelt, de man zegt dat het hier er heel anders voor haar uit gaat zien. Ze krijgt een prachtige kamer, nieuwe koffer, mooie kleren en een voorschot op haar toelage.
En tot haar verbazing hoeft ze er weinig voor te doen, ze hoeft enkel soms naar de verhalen van de generaal over de in Vlissingen geboren kunstschilder Constantin Guys te luisteren.
Intussen leert ze de rest van de familie kennen die allemaal in hetzelfde huis wonen, Michel en Armand, en de vrouw van Armand, Jacqueline, en hun zoon Edouard. Ze zijn allen erg blij met de komst van een Nederlandse uit Vlissingen, maar Paulina weet niet goed wat ze met alle aandacht en vrijgevigheid moet.
Dan komt het moment waarop Paulina ontdekt dat alle aandacht van de Lunes niet geheel onbaatzuchtig is. Edouard is al met de voorbereidingen van het plan bezig. Hij vertelt haar dat zijn grootvader in de tweede wereldoorlog het kapitaal van zijn joodse buurman, Cremieux, in bewaring kreeg. De generaal zag het als zijn plicht om te zorgen dat het kapitaal zijn waarde niet zou verliezen, hij heeft ervoor gezorgd dat het kapitaal nu twaalf keer meer waard is. De beleggingen zijn clandestien gebeurd, dus voor de wet strafbaar. Nu is dus de vraag wat er met het kapitaal moet gebeuren.
Wanneer de generaal er zelf iets over aan Paulina wil vertellen, raakt hij over zijn toeren en wordt hij naar bed gebracht, ze krijgt hem niet meer te spreken. Later maakt Edouard het verhaal af, hij vertelt dat de erfgenaam de half broer is van de vrouw van Cremieux, een oud SS-officier, Müller. Het dilemma is , moet het geld naar hem toe of naar een Joodse organisatie in Israël. De generaal besluit dat het geld geschonken moet worden aan de joodse organisatie.
Paulina ziet haar kans om iets terug te doen en zegt dat zij het geld wel over de Zwitserse grens wil brengen omdat zij niet opvalt en dus ongemerkt het kapitaal kan overbrengen. Tot haar verbazing komt er veel snelheid in de zaak, de volgende dag kan zij al naar de notaris om alles te bespreken.
Michel vertelt haar dat er al twee keer eerder een au pair met het Cremieux kapitaal op stap is geweest. Deze bleken onbetrouwbaar, en dat werd voorzien doordat er een koffer met valse inhoud werd meegegeven.
Bij vertrek kan Paulina niet controleren wat er in de koffer zit omdat de sleutel zoek is. Ook krijgt ze in plaats van Zwitsers geld Belgisch en Luxemburgs geld mee, want de notaris zegt haar dat de plannen gewijzigd zijn en dat ze het geld naar Luxemburg moet brengen.
Als ze vanuit Parijs vertrekt ziet ze een klein mannetje die ze ook weer in Luxemburg ziet. De overdracht wordt uitgevoerd, ene Glesener, duidelijk met oorlogsverwondingen neemt het geld aan. Ze krijgt een reçu en de transactie is rond.
Als ze in de stad rondloopt ziet ze Michel die haar vertelt dat ze het kapitaal niet aan de Joodse organisatie maar aan de officier, Müller, heeft overgedragen.Iedereen zat in het complot ook het kleine mannetje dat ze steeds zag, alleen de generaal en zij wisten niets van de plannen af. Intussen overlijdt de generaal en wordt zijn vrouw in het ziekenhuis opgenomen. Hiermee komt er een einde aan haar diensten. Ze keert nog een maal terug, en ze wordt weer hartelijk ontvangen. Ze gaat op zoek naar een kamer, die ze ook vindt. En als ze op een middag op het terras zit ontmoet ze de Nederlander die ze al eerder heeft ontmoet en met wie ze over de roman praat die ze aan het lezen is, later stapt de man weer op.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-au-pair-door-willem-frederik-hermans-41515
Personages
Paulina: hoofdpersoon. Het is een lange 19 jarige blonde meid uit Vlissingen.
Mr. en mvr. Pauchard: het eerste au pair adres
Germaine en Emile de lune: de generaal en zijn vrouw.
Armand: zoon van de generaal. Drank verslaafd.
Michel: zoon van de generaal. Een pianist.
Jaqueline: vrouw Armand en ook drank verslaafd.
Edouard: zoon van Armand en Jaqueline. Hij let alleen maar op het geld.
Mvr Le Dantec: dienstmeid generaal
Francois: de butler
Constantin Guys: frans tekenaar die de wandtekening heeft geschilderd. Komt net zoals Paulina uit Vlissingen en wordt door de generaal bewonderd.
Conflictmodel
Paulina is in conflict met Michel. Ze denkt dat ze hem wel leuk kan vinden, maar ze is verliefd geworden op Edouard. Hij geeft echter alleen om geld.
De wijze van vertellen
Er is sprake van een alwetende verteller.
''Ze was op het bed gaan zitten, nadat hij haar eindelijk met een eerbiedige maar korte buiging bij de deur, verlaten had''. Pagina 77
'Je mange tout. Ik eet alles. Zij? Alles eten?' Pagina 178
Tijd
Het verhaal loopt zich af in 1984 van half september tot half december. Het is chronologisch verteld. Vanaf in Nederland dat ze in Parijs is en weer naar huis gaat. Er zijn een paar flashbacks van de generaal.
Plaats
Het speelt zich af in Parijs. Paulina ging toen ze klein was altijd naar Frankrijk op vakantie, aangezien ze daar een huisje hadden. Ze kon de taal ook al goed spreken. Aan het einde speelt het zich even af in Londen.
Omstandigheden
Paulina wordt bedrogen en het koffertje komt uiteindelijk toch wel bij de erfgenaam terecht. Precies wat de generaal niet wilde. Edouard heeft dit opgezet en er winst door gemaakt.
Chronologie
Het boek is chronologisch verteld. Heeft flashbacks naar Vlissingen en vakanties naar Frankrijk met haar familie toen ze klein was.
Motieven
Bedrog
Geld
Liefde
Macht
Stijl schrijver
Langdradig, lange zinnen en erg beschrijvend. Er zijn veel details, zo worden veel Parijse straten en gebouwen erg gedetailleerd beschreven. Dat komt omdat Hermans zelf in Parijs heeft gewoond.
Indruk
De boeken die ik kies hebben altijd wel een aspect dat ik interessant vind of waarin ik me herken. In dit boek was het dat de hoofdpersonage naar een ander land ging om een avontuur aan te gaan en dat is in dit geval in Frankrijk. Ik vond het echter veel te gedetailleerd wat ervoor zorgde dat het erg moeilijk was om door te lezen. Het verhaal is langdradig, hoewel de schrijver je af en toe mee kan sleuren in het verhaal door je nieuwsgierig te maken. Aan het einde komt er eindelijk een beetje actie, maar dat werd veel te laat opgebouwd. Ik zou dit boek omzeilen als je kan.
![](https://primary.jwwb.nl/public/h/d/x/temp-ilzjhczjhivzekesrntf/aupair.png)
Titel
De hoofdpersonage is Paulina die als een au pair in Frankrijk gaat studeren.
Geen motto/opdracht
Thema
Het gaat vooral om de waarheid, liegen en bedrog. Paulina weet niet de volledige waarheid in het verhaal en wordt dus ook bedrogen. Eigenbelang speelt een belangrijke rol daarin.
Geleerd over wereld
Je kan in veel verschillende situaties terechtkomen en je weet niet of iemand goede bedoelingen heeft. Ik kan me wel vinden in het mensbeeld van Hermans, dat hun handelen vooral gebaseerd is op eigenbelang en mensen uiteindelijk altijd voor zichzelf kiezen.
Geleerd over literatuur
Goede verhalen kunnen saai gemaakt worden. Dit was een goed voorbeeld daarvan, want het verhaal was in het algemeen goed. Het is echter zeer saai en langdradig geschreven. Lange zinnen, heel veel onzin en dingen die niet relevant zijn voor het verhaal.
Eigen mening
Ik kwam niet door dit boek. Heel erg lang over gedaan. Geen aanrader. Te veel tijd en moeite. Kies maar een andere van de Grote Vijf.
Keuzeopdracht e-mail
Hoi Paulina hoe heb je je tijd in Parijs ervaren?
Hoi Jasmijn! Ik heb er in ieder geval veel van geleerd kan ik je zeggen. Het zijn levenslessen die ik niet zal vergeten, omdat het zo'n impact op me had. Niet alle mensen hebben het helaas goed met je voor.
Nu heb je je me nieuwsgierig gemaakt! Kan je iets specifieker zijn?
Ik ging natuurlijk naar Parijs om te studeren en geld te verdienen als au pair en ik dacht dat ik de generaal hielp wat niet zo bleek te zijn. Ik heb geleerd dat ik mensen niet blindelings kan vertrouwen.
Daar kan ik me zeker in vinden, maar je hebt toch wel een leuke tijd gehad?
Jazekers, zoals ik al zei heb ik veel geleerd en natuurlijk op meerdere vlakken. Ik heb meer van kunst geleerd en de Franse taal, aangezien dat de taal was die ik daar de hele tijd heb gesproken. Ik weet ook dat ik beter voor mezelf moet opkomen in het geval ik weer bij een soortgelijk adres kom, zoals mijn eerste adres in Parijs. Daar heb ik dingen meegemaakt wat niet nog een keer gaat gebeuren. Verder kijk ik er over het algemeen met een positieve blik op terug.
Was het zo erg?
Nou, het kind was niet te harden en de ouders kozen altijd zijn kant. Verder waren er ook andere bewoners die ongevraagd mijn kamer bezochten.
Dat is niet leuk nee. Bedankt voor het beantwoorden!
Geen probleem!
Maak jouw eigen website met JouwWeb