Bruiloft aan zee

Abdelkader Benali

Uitgeverij Vassallucci, Amsterdam

1996

 

Inhoud

Lamarat Minar is zoon van twee mensen uit de landstreek in Marokko, die elkaar tussen de cactussen hebben gevonden. Zijn vader ging een tijd geleden naar "Ollanda", "Maanzaadland", zijn moeder ging hem een tijdje daarna achterna. Lamarat en zijn zusje Rebekka zijn daar geboren. Lamarats vader heeft een broertje, Mosa, die ongeveer vijf jaar ouder is dan Lamarat en in Marokko woont. Mosa wil graag met Rebekka trouwen, en haar vader zorgt ervoor dat dat gebeurt als ze achttien is. Tot die tijd vindt Lamarat zijn zusje vreselijk irritant, zelfs al toen ze in de buik zat, omdat ze zoveel praat. 

Het verhaal begint in de taxi van Chalid "blik-op-de-weg". Lamarat zit in deze taxi, omdat de dag van de bruiloft is aangebroken (de hele familie is met hebben en houwen naar Marokko gekomen, vooral de tuinstoelen zijn belangrijk). Mosa wilde graag een bruiloft aan zee. De familie was het er niet echt mee eens, maar Mosa stond erop, dus het gebeurde. Wanneer alle gasten er al zijn, wordt het Mosa wat te heet onder de voeten en hij vlucht weg. Hij gaat met dezelfde taxi als waar Lamarat nu in zit (er is namelijk één taxi die tussen de dorpjes heen en weer rijdt). Lamarat moet Mosa van zijn vader gaan zoeken. Zijn vader is namelijk een hele autoritaire man, die veel geeft om zijn imago. Hij wil niet dat dat imago bedoezeld wordt door Mosa.

In de taxi begint Lamarat te vertellen over zijn familie en nog allemaal verhalen eromheen, vaak ook mythes uit de landstreek. Uiteindelijk brengt Chalid hem naar de plek waar Mosa zich bevindt: bar Lolita. Deze bar heet zo omdat je er allemaal meisjes kan vinden. Of te wel: Mosa wilde nog één laatste keer doorbrengen met zijn vaste prostitué. 

Lamarat neemt Mosa mee terug in de taxi naar de plek van de bruiloft. Als Rebekka hem ziet is ze woedend. Ze neemt Lamarat en Mosa mee naar zee, doet eerst nog even een plasje vanonder haar bruidsjurk, en dwingt Mosa de zee in. "En ze kwamen pas het water uit toen de huwelijksnacht voldoende naar haar zin voltrokken was." (p. 263). Toen ze eruit kwamen was er een bloedspoor op het zand te vinden. Niet van Rebekka, maar van Mosa. De bruiloft gaat niet door. Later overlijdt Mosa, nadat (zo zeiden mensen) hij helemaal gek was geworden.

Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/bruiloft-aan-zee-abdelkader-benali

 

Personages

Lamarat: jongen die erg stil is en Moses terughaalt voor de bruiloft aan Zee met zijn zusje.

Rebekka: zus Lamarat en gaat trouwen met haar oom.

Mosa: oom die wegrent en word teruggebracht naar de bruiloft. Hij gaat vaak naar Lolita waar hij afspreekt met meiden.

Chalid-Blik-Op-De-Weg: taxichauffeur die heel het verhaal aanwezig is.

 

Conflictmodel

Lamarat is in conflict met de plek waar hij weer is. Hij moet zijn oom zoeken voor de bruiloft met zijn zusje Rebekka. 

 

De wijze van vertellen

 

Tijd

Het boek speelt zich waarschijnlijk in de jaren negentig. Lamarat is twintig en in de jaren 70 kwamen veel gastarbeiders uit Marokko naar Nederland.

 

Plaats

Touarirt, een dorpje aan zee in Meliliaar in Marokko. Lamarat echter opgegroeid in Rotterdam.

 

Omstandigheden

De bruiloft van Mosa en Rebekka. 

 

Chronologie

Geen sprake van. Veel herinneringen, flashbacks en kleinere verhaaltjes, waardoor ik helemaal niks van het boek begreep. Ik weet nu nog steeds niet wat ik nu precies gelezen heb. Vaagste en raarste boek dat ik ooit gelezen heb. Was wel grappig door gekke uitspraken, maar echt stom boek.

 

Motieven

Liefde

Afgunst

Vervreemding

 

Stijl schrijver

Heel raar. Veel beeldspraak en rare formuleringen. Heb erg gelachen om zinnen die helemaal nergens over gingen.

 

 

Titel 

Er is een bruiloft aan zee in Marokko waar het boek omheen draait. Het is de rode draad van het verhaal. Ik had echter niet verwacht dat ik het boek zo verwarrend zou vinden, dus dat was teleurstellend.

 

Motto/opdracht 

Geen

 

Thema

Lust

Liefde

 

Geleerd over wereld

Afrika heeft een primitievere cultuur. Marokko is heel anders dan Nederland. De wereld heeft bijzondere plekken met rare gebruiken. Zoals de mens-erger-je-niet wedstrijden die gehouden worden.

 

Geleerd over literatuur

Heel eigenaardig boek. Veel gebruik van bijzonder woordspelingen die het boek grappig maakte. Echter nooit meer een boek lezen zonder chronologie. Vreselijk namelijk.

 

Eigen mening

Begreep heel weinig van het boek qua chronologie. Erg moeilijk om te volgen wie aan het praten was en waar het verhaal gebleven was. Liep willekeurig over in andere verhaaltjes. Ik vond het af en toe grappig, maar het boek hield niet m'n aandacht vast. Ik zou het niet aanraden, tenzij je een jolig boek wil lezen. 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb